Saša Milivojev
August 19, 2022

MUHAMED RAFI - PISAC IZ KAIRA

Muhamed Rafi (arap. محمد رفيع; Kairo, 26. jul 1972) je egipatski pisac, romanopisac, scenarista, novinar i filmiski kritičar.

Muhamed Rafi - محمد رفيع

Biografija i karijera

Odrastao je u Hurgadi. Otac mu je bio učitelj engleskog jezika.

Diplomirao je računarstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Suecu 1995. Diplomirao je i na odseku za scenario Akademije moderne kinotehnologije za umetnost.

Član je Egipatskog udruženja pisaca, Ateljea za umetnost i književnost u Kairu i član Egipatskog sindikata za kinematografiju.

Poznat je kao autor pripovedaka. Za svoj književni rad dobio je mnoge nagrade i priznanja. Njegova zbirka pripovedaka Med od podneva ušla je u uži izbor za nagradu Kuvajtskog foruma 2016. u Palati Emira. Dobitnik je književne nagrade „Sawiris” Fondacije za najbolju zbirku priča 2012. Dobitnik je zlatne medalje i zahvalnice u Rusiji na Čehovskoj konferenciji 2019. Fondacija Muzej reči u Madridu izabrala ga je za „ambasadora reči u Egiptu”.

Autor je mnogih filmskih kritika objavljenih u arapskim novinama i časopisima, kao što su Al Hilal i Film Magazin.

Sarađivao je s rediteljima poput Kalida Jusufa i Rafaata el Mehija na razvijanju scenarističkih dela.

Godine 2018. napisao je scenario za film Karma, koji je režirao Kalid Jusuf. Scenarista je i dokumentarnog filma Cover of Life.

Knjige

Otkrivanje trotoara, zbirka priča, 2003.

Sin mora, zbirka priča, 2005.

Sjaj vode, zbirka priča, 2009.

Obala zavođenja, roman, 2011.

Honey of EVE, zbirka priča na engleskom i arapskom jeziku, 2016.

Da li znate kako da volite violinu, 2019.

SAŠA MILIVOJEV

萨沙•米利沃耶夫, Saşa Milivoyev, サーシャ・ミリヴォエフ, Sasha Milivoyev, साशा मिलीवोएव, Саша Миливойев, ساشا میلیوویف, Saša Milivojev, Σάσα Μιλιβόγιεφ, Sasa Milivojev, Sacha Milivoyév, Sascia Milivoev, Sasza Miliwojew, Sacha Milivoev, Sasha Milivojev, ሳሻ ሚሊቮዬቭ, Саша Миливоев, Саша Миливојев, ساشا ميليفويف

www.sasamilivojev.com