Saša Milivojev
August 19, 2022

SOHA ZAKI ŽELI DA POSETI SRBIJU, piše: Saša Milivojev

UPOZNAJTE EGIPATSKU SPISATELJICU SOHU ZAKI

Soha Zaki

Soha Zaki (arapski: سهى زكى, puno ime: Soha Zaki Abdel Moneim Mustafa: سهى زكى عبد المنعم مصطفى, rođena 25. novembra 1974. u Kairu) je poznata egipatska književnica, esejista, romanopisac i novinar urednik.

Biografija i karijera

Na Univerzitetu u Kairu u Egiptu diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Svoja dela počela je da objavljuje veoma mlada, i odmah na početku karijere njen talenat za pisanje prepoznali su ugledni univerzitetski profesori i poznati književni kritičari, koji su rekli da je “Soha Zaki pisac sa svetlom i jasnom budućnošću u svetu priče i romana. Njeno pero je kreativno i uvek vijori na nebu kreativnosti i sjaja”.

Potiče iz ugledne egipatske porodice u kojoj su svi novinari, i deda i braća; njen otac Zaki Mustafa i dalje piše kolumne za novine u 85-oj godini života. Soha je ostala udovica veoma mlada kad se njen suprug Muhamed Husein Bakr, takođe pisac, iznenda razboleo i umro, sa njim ima ćerku koja se zove Noha.

Soha Zaki je dugogodišnji novinar i urednik časopisa Horreyati koje izdaju dnevne novine Al Gomurija u Egiptu. Autor je stotine tekstova o kulturi, istoriji, politici i arheologiji, objavljenim u časopisima Nova Kultura, Veče Al Ahrama, Republika, Književno veče, Književne vesti, Kulturno okruženjenje… Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima se izdvaja nagrada književne agencije “Sfinga”.

Autor je deset knjiga, od kojih su najpopularniji romani Rane na prstima, Zla veštica, Fatima, Godine i previranje, Odžak snova

SAŠA MILIVOJEV

萨沙•米利沃耶夫, Saşa Milivoyev, サーシャ・ミリヴォエフ, Sasha Milivoyev, साशा मिलीवोएव, Саша Миливойев, ساشا میلیوویف, Saša Milivojev, Σάσα Μιλιβόγιεφ, Sasa Milivojev, Sacha Milivoyév, Sascia Milivoev, Sasza Miliwojew, Sacha Milivoev, Sasha Milivojev, ሳሻ ሚሊቮዬቭ, Саша Миливоев, Саша Миливојев, ساشا ميليفويف

www.sasamilivojev.com